Wanneer is het verstandig om als zzp’er een incassobureau in te schakelen?

Wanneer is het verstandig om als zzp’er een incassobureau in te schakelen?

Een doorn in het oog van iedere zzp’er, klanten die niet willen betalen. Niet betalende klanten hebben effect op de cashflow van je bedrijf en het kan je belemmeren om het bedrijf verder te laten ontwikkelen. Je kan zelf redelijk wat doen om de klanten over te halen om de openstaande vorderingen te betalen, bijvoorbeeld door het sturen aanmaningen, herinneringsmails en door telefoontjes te plegen. Als ze dan nog steeds niet willen betalen, dan is het verstandig om een incassobureau of een gerechtsdeurwaarder in te schakelen.

Wacht niet te lang

Probeer niet te lang te wachten om een incassobureau in te schakelen, er gaan meestal een aantal stappen vooraf voordat het incassobureau werkelijk ingeschakeld is. Het is ook best logisch dat een ondernemer in het begin wat huiverig is om een incassobureau in te schakelen, je wilt namelijk niet dan de relatie tussen jou en de klant geschaad wordt. Toch moet je ook nagaan of een relatie met deze klant nog wel zin heeft aangezien hij de openstaande factuur niet wilt betalen.

Wat zijn de kosten van een incassobureau?

Dit is ook een reden waarom ondernemers huiverig zijn om een incassobureau in te schakelen, de kans is groot dat je dan met extra kost opgescheept wordt. Het is in dit geval sowieso altijd aan te raden een incassobureau te zoeken die werkt volgens het ‘No cure No pay’ principe. Bijvoorbeeld Rechtnet, een incassobureau uit Den Bosch die ook beschikken over gespecialiseerde advocaten en die mensen kunnen helpen met onder andere het vorderen van loon. Bij het ‘No cure No pay’ principe zul je geen kosten krijgen totdat het incassobureau er in slaagt het openstaande bedrag betaald te krijgen. Houdt er wel rekening mee dat je als schuldeiser alleen de incassokosten mag doorbereken aan de klant, andere kosten zijn voor eigen rekening.

Verschil tussen een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder

Sommige mensen denken nog steeds dat een incassobureau en een deurwaarder hetzelfde is, dat is niet het geval. Een incassobureau mag in principe alleen via aanmaningen, telefoontjes, mails en gesprekken proberen de vordering te laten betalen. Een incassobureau komt door de vaak goede communicatie wel dreigender over en ze mogen ook de gemaakte kosten in rekening brengen. Een deurwaarder daarentegen heeft de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen, dit kan zelf leiden dat ze beslag mogen leggen op financiële en fysieke eigendommen. Vaak wordt er voor een deurwaarder gekozen wanneer het een incassobureau niet lukt om het openstaande bedrag betaald te krijgen.

admin

Reacties zijn gesloten.