Flexwerken, ook wel ‘het nieuwe werken’ genoemd is een flexibele manier van werken. En dan is het flexibel op een groot aantal manieren. Een flexwerker deelt de tijd zelf in, bepaalt zelf waar deze werkt en hoe lang. Dit geeft je de vrijheid om je tijd zelf in te delen. Flexwerken betekent niet dat je geen baas hebt, of dat je maar mag doen wat je wilt, want je moet nog steeds het werk uitvoeren waarvoor je bent aangenomen. Het geeft je meer vrijheid en verantwoordelijkheid om je werk zelf in te delen en uit te voeren zoals het jou het beste uitkomt.
De voordelen van flexwerken
Flexibel werken heeft een aantal voordelen. En deze zijn voor de werknemer en de werkgever aantrekkelijk. Daarom mag een werknemer een aantal keer per jaar aangeven dat deze geïnteresseerd is om flexwerker te worden en is de werkgever verplicht om hier serieus naar te kijken. De voordelen spreken voor zich.
1. Het bespaart tijd
Als flexwerker mag je zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Dit betekent waarschijnlijk dat je minder vaak naar kantoor gaat of in ieder geval minder kort. Hierdoor sta je minder in de file, besteed je minder tijd aan reizen en dat is weer tijd- en milieubesparend.
2. Je bent productiever
Het is aangetoond dat flexwerkers productiever zijn. Ze creëren namelijk de perfecte werkplek en een tijdstip wat uitkomt. Flexwerken geeft je de mogelijkheid om je te richten op je werk en zo min mogelijk te worden afgeleid. Doe dit bijvoorbeeld als je kinderen naar school zijn of als het op het kantoor rustig is.
3. Goede balans
Een flexwerker die zijn of haar tijd goed weet in te delen kan een betere balans creëren tussen werk en privé. Als je slecht hebt geslapen en je schema laat dit toe, dan draai je je nog een keer om en je bent beter in staat om je tijd te verdelen tussen werk, sociaal leven en familie. Zo lang je doet wat je moet doen en je werk af is, is deze balans bij flexwerken vaak aanzienlijk beter.
En hoe zit het met de nadelen?
Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan flexwerken. Wat als je zelf niet in staat bent om deze verantwoordelijkheid aan te kunnen en je doelen niet haalt? Of misschien word je te veel afgeleid door je privéleven. Veel flexwerkers missen ook het contact met collega’s, omdat ze niet meer op dezelfde tijden binnenkomen of regelmatig op kantoor aanwezig zijn. Om flexwerker te worden moet je in staat zijn om je tijd goed in te delen, zodat je niet gestoord wordt en kunt doen wat je moet doen.
Is flexwerken wat voor jou?
Flexwerken is dus zeker niet voor iedereen weggelegd. De één zal er van opbloeien terwijl de ander de vrijheid niet aan kan. Vraag jezelf dus af wat je belangrijk vindt, regelmaat of vrijheid en of flexwerken in jouw huidige leven zou passen. Denk je van wel, dan heb je altijd het recht om dit aan te kaarten bij je werkgever. Deze plukt er immers ook de vruchten van. YNNO is het adviesbureau voor nieuwe manieren van werken. Hier kun je terecht met de vraag of flexwerken wat voor jou is.