Welke verschillende juridische procedures zijn er?

Welke verschillende juridische procedures zijn er?

Er zijn oneindig veel zaken die behandeld worden in de rechtszaal. Er bestaan verschillende soorten juridische procedures. Vaak hangt het van de procedure en situatie af of u wel of niet een advocaat moet inschakelen.

Strafrechtelijke procedure

Een strafzaak begint bij de politie als u verdacht wordt van een strafbaar feit. Een strafbaar feit kunt u onderverdelen in overtredingen en misdrijven. Het begint dus bij de politie die vooronderzoek moet doen. Die beslist naar aanleiding van het onderzoek of er wel of niet een strafprocedure wordt gestart. Tijdens een strafprocedure mag u zelf weten of u een advocaat neemt die u kunt verdedigen tijdens de zitting. Als het een klein proces is dan zal de rechter meestal gelijk na de zitting een uitspraak doen. Op die uitspraak kunt u nog in hoger beroep gaan. Dat kunt u het beste doen met een advocaat.

Bestuursrechtelijke procedure

Bij een bestuursrechtelijke procedure gaat het om besluiten die gemaakt zijn door de overheid. Voorbeelden van bestuurszaken zijn belastingen, verblijfsvergunning, visum en uitkeringen. Zo kunt u een procedure beginnen als de aanvraag om een verblijfsvergunning wordt afgewezen. U gaat dan naar de bestuursrechter, die u zaak gaat behandelen. Hierbij is het ook niet verplicht om een advocaat te nemen maar wel aangeraden.

Kort geding

Een andere naam voor een kort geding is een spoedprocedure. Als u de procedure begint is het verplicht om een advocaat te hebben. Als tegenpartij hoeft u niet verplicht een advocaat in te schakelen. Tijdens een kort geding vraagt u aan de rechter om een snelle beslissing te nemen. Vaak is die beslissing nooit gelijk definitief. Na de uitspraak is het vaak de bedoeling dat de verliezende partij de kosten betaalt. Een uitspraak bevat het voorlopige oordeel en de de motivering waarom de rechter tot dat oordeel is gekomen. Op die uitspraak kunt u natuurlijk ook beroep doen. Dat moet wel door de advocaat gebeuren.

Advocaat nodig?

Komt u er na het lezen van dit artikel erachter dat u een advocaat nodig heeft? Dan kunt u het beste SWDV Advocaten raadplegen. SWDV heeft advocaten die elk hun eigen specialisatie hebben en kunnen u de perfecte advocaat aanbieden. Zorg er wel voor dat u zeker bent dat u een advocaat nodig heeft. De kosten kunnen namelijk erg hoog oplopen voor alleen maar wat juridisch advies.

admin

Reacties zijn gesloten.